Ekomuoti

Mitä on ekomuoti?

Ekomuoti tarkoittaa kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta valmistettuja tuotteita. Nykyään useimmat yritykset valmistavat muun muassa laadukkaita ekotuotemallistoja aina aikuisten vapaa-ajan vaatteista lastenvaatemallistoihin asti. Käytännössä ekomuoti tarkoittaa kaikkea heräteostosten välttämistä, vanhojen tai rikkoontuneiden vaatteiden korjaamista ja ainoastaan tarpeeseen ostamista. Ekomuoti ei suosi ollenkaan esimerkiksi kierrätyspolyesteriä, joka on muovista valmistettu materiaali. Ekomuodista innostuneet henkilöt kannattavat muun muassa muoville ehdotettua ympäristöveroa.

Polyesterilla on myös omat kannattajansa. Jos polyesteri voidaan järkevästi kierrättää jatkokäyttöön, sitä pidetään erittäin kulutusta kestävänä materiaalina. Kierrätyspolyesteristä pääsee kuitenkin ilmaan haitallisia mikromuoveja, joita ei voida kokonaan suodattaa pois jätevedestä. Kierrättämisessä otetaan huomioon aina energian- ja veden kulutus, raaka-aineen matka tehtaaseen sekä tuotteesta tulevan jätteen syntyminen.

Miten ekomuoti näkyy yhteiskunnassa?

Entä mitä trendejä liittyy ekomuotiin? Vaatetusalan uudet innovaatiot tuovat mukanaan uusia kierrätettäviä materiaaleja, joiden mukana saa usein uutta tietoa liittyen kulloiseenkin materiaaliin. Vaatelainaamot, kirpputorit, kierrätyskeskukset ja second hand -myymälät ovat viime vuosina yleistyneet kaikkialla maailmassa. Tunnettuja ekomateriaaleja ovat muun muassa helppohoitoisina ja ihoystävällisinä tunnetut materiaalit, kuten kierrätetty puuvilla, hamppu, teollisuuden ylijäämäkankaat ja luomupuuvilla.

Ekologiset vaatteet tullaan valmistetaan aina luontoa ja eläinten hyvinvointia kunnioittaen. Kierrätysmateriaalit voivat olla keskenään hyvin erilaisia, esimerkiksi ekomateriaalina erittäin suosittu kuituhamppu on pehmeää ja hengittävää. Hamppu on todella ympäristöystävällinen materiaali, sillä se tarvitsee vain vähäisiä määriä vettä, eikä juuri lainkaan lannoitteita tai torjunta-aineita. Tekstiileissä käytetään aina aitoa kuituhamppua, joka valmistetaan aina eettisesti ja ekologisesti luontoa kunnioittaen.

Hyvänä kierrätysmateriaalina pidetään myös vähintään 20-prosenttisesta kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita, kuten kalastusverkot, muovipullot tai vanhat, käytetyt vaatteet. Kyseisistä materiaaleista valmistetut tuotteet tarkoittavat vähäisempää energian ja veden kulutusta, pienempää määrää jätettä ja sen myötä ympäristöjalanjälkeä.

Ekovaatteet Suomessa ja maailmassa

Suomalaisia ekovaatteita myydään muun muassa verkkokaupoissa. Tuotteita myyvät muun muassa verkkokaupat Nudge ja Weecos. Tuotteet ovat eettisiä, ekologisia ja ihoa helliviä. Kansainvälistä tuulahdusta hakiessa kannattaa tutustua New Yorkilaiseen verkkokauppa Modavantiin, joka tarjoaa muun muassa nylonista, merijätteestä ja kalastusverkoista valmistettua materiaalia. Tutustu ihaniin tuotteisiin verkossa.