Kiehtova hiusmuoti

Yksilöllinen hiusmuoti erottuu massasta

Jokainen ihminen on yksilöllinen, joten niin on usein hänen hiustyylinsäkin. Useampi haaveilee uudesta kampauksesta, mutta ei tiedä minkälaisen kampauksen haluaisi tai ei ole rohkeutta kokeilla valitsemaansa hiustyyliä. Usein myös ikä, kansainvälisesti vallitsevat tyylisuuntaukset ja hiuslaatu vaikuttavat oman hiustyylin valintaan.

  • Pitkät vai lyhyet?

Pitkät hiukset vaativat hyvää hoitoa, mutta antavat myös mahdollisuuden moniin kiehtoviin kampauksiin. Hiuksia voi tehohoitaa käyttämällä hiusnaamioita tai hiusöljyjä varsinkin silloin, jos hiuksille annetaan runsaasti erilaisia käsittelyjä. Permanentit ja värjäykset ovat aina olleet hyvin suosittuja. Hiusnaamioita käytetään nykyään paljon ja ne voivat olla kosteuttavia tai hoitavia, jonka lisäksi hiusten latvat kannattaa tasata säännöllisesti.

Hiustenlaitossa hiuspannat, korut ja donitsit tai hiuslenkit ovat olleet erittäin suosittuja. Kuohkeiden hiusten saamiseksi käytetään papiljotteja, muotovaahtoa ja vanhaa hyvää konstia, eli föönausta. Uusi hiusmalli kruunataan kampaajan suorittamalla värjäyksellä tai sävytyksellä. Hellävarainen sävyte tuo hiuksiin terveyttä ja upeaa kiiltoa.

Hiusmuoti eri aikakausina

Hiusmuoti tulee aina muuttumaan, niin naisilla kuin miehilläkin. Yhteistä eri aikakausille on, että niin naiset kuin miehetkin haluavat kokeilla erilaisia hiustyylejä, -värejä ja kampauksia. Alla esittelyssä hiustyylejä ihmiskunnan historian varrelta.

Hiustyyli keskiajalla

Keskiajalla muodissa oli selkeä ja yksinkertainen hiustyyli. Aviossa olevilla miehillä oli lyhyet hiukset ja naimattomilla pitkät, kiharretut hiukset. Aviossa olevat naiset peittivät hiuksensa huivilla, kun taas nuorten neitojen hiukset hulmusivat valtoimenaan tai ne olivat kauniisti palmikoidut. 1200–1300-lukujen taitteessa palmikot kiinnitettiin ylös niskaan, joka toi kampaukseen tyylikkään geometrisen muodon.

Hiusmuoti 1600-luvulla

Naisten hiukset kammattiin 1600-luvulla tyylikkään korkealle, jolloin myös käytettiin ahkerasti permanentteja ja tupeerauksia, jotta hiuksiin saataisiin kuohkeutta ja näyttävyyttä.

Hiusmuoti 1700-luvulla

1700-luku oli muodikkaiden ja näyttävien hiusten aikaa sukupuoleen katsomatta. Juhlissa ja arjessa laitettiin hiuksia kiharoille, jonka lisäksi irtohiuksilla saatiin lisää tuuheutta. Hienolle hajuvedelle tuoksuva puuteri oli päivän sana, jolla saatiin aikaan ansaittua huomiota kaikkialla missä liikuttiin. Miehillä muotia oli Napoleonin kampausta jäljittelevä, niin sanottu Titus-tukka.

Hiusmuoti 1900-luvulla

Hiusmuodissa tapahtui huomattava muutos 1900-luvun alkupuolella. Yleinen konservatiivisuus katkaistiin kerralla hiusmuodista pois ja jokainen sai käyttää sellaista hiustyyliä kuin halusi. Miehet leikkasivat pitkät hiuksensa lyhyiksi ja naisten suosioon tuli kauniisti leikattu, kasvoja kehystävä polkkatukka.