Muoti eri vuosikymmenillä

Vaatteet tekevät miehen ja naisen

Muodin trendit ovat jakautuneet tasapuolisesti eri vuosikymmenten kesken. Tutustutaan seuraavaksi muodin vaikuttavimpiin vuosikymmeniin. Muodin värikkäät aikakaudet kertovat tuleville sukupolville sen ajan ihmisistä mielipiteineen ja valintoineen. Eri vuosikymmenet voivat myös tuoda uutta inspiraatiota pukeutumiseen ja oman tyylin löytämiseen.

Iloinen ja vallaton 1920-luku

1920-luvun iloiseen ja vallattomaan kulttuuriin liittyi autoistuminen ja voimakas elintason nousu. Hiustyyli oli poikamaista sekä naisilla että miehillä. Naiset kiinnittivät hiuksiinsa erilaisia koruja, sulkia ja helmiä. Ranskalainen muotisuunnittelija Coco Chanel lanseerasi naisellisen, valkoisella kauluksella varustetun mustan kreppipuvun. Yleisesti hameen helmat lyhenivät ja kauniit sateenkaaren värit olivat suosiossa.

Vuosikymmeniä mentiin tasaisesti eteenpäin, ja 1930-luvulla ennen toista maailmansotaa Hollywood ja Greta Garbo vaikuttivat monien elämäntapaan ja pukeutumiseen. 1940-luvulla elettiin sodan ja niukkuuden kourissa, jolloin vanhasta tehtiin uutta. Vaatteita purettiin ja sekä tyynyliinoista että verhoista tehtiin paitoja ja housuja.

1950-luku

1950-luvulla elettiin sodan päättymisen jälkeistä aikaa ja esimerkiksi nuoret pukeutuivat farkkuihin ja nahkarotseihin. Musiikkimaailman nouseva tähti Elvis Presley oli kaikkien huulilla ja hän loi uuden rokahtavan tyylin. Ranskalainen muotisuunnittelija Christian Dior loi kaikkialla maailmassa tunnetun tiimalasivartalon, johon kuuluivat tiukka vyötärö leveine harteineen ja runsaine hameineen. Pariisista tuli muodin ykköskaupunki ja Marilyn Monroe vaikutti maailmanlaajuisesti naisten pukeutumis- ja ehostustyyleihin.

1960-luku

oli todellista hippiaatteen kulta-aikaa. Naisilla oli kireät, alaspäin levenevät housut sekä kukalliset värikkäät tunikat pitseineen ja erilaisine kuvioineen. Hiukset olivat kiharat, runsaat ja pitkät. Kaula-aukko oli avara ja minihame tuli muotiin kaikkialla. Ehostustyyli vaihteli, mutta yleisesti irtoripset olivat suositut ja ripsissä oli useampi kerros mustaa ripsiväriä. Egyptiläisen Kleopatran näyttävää meikkityyliä ihailtiin laajalti. Feminismi nousi muotiin ensin Yhdysvalloissa ja sitten muualla.

1970-luku

1970-lukuun kuuluivat disco-muoti ja luontoaatteen tai new age -tyyli. Käytännössä tolppakorot, levät lahkeet, pitkät hameet ja naisten androgyyni-look olivat muotia.

1980-luku

1980-luvulla nousi punk-kulttuuri, joka toi mukanaan mustat nahkavaatteet kromattuine teräsniitteineen. Isot olkatoppaukset ja neonvärit, kuten keltainen, oranssi, pinkki ja limenvihreä olivat todella suosittuja. Hiusmuoti oli usein miehillä kalju ja naisilla runsas, usein hiuslakalla kohotettu tukka.