Haussa Helsingin (ja Suomen) parhaimmat kahvilat

 
kahvilla2violan
 

Olen asettanut itselleni (maailman ihanimman) tavoitteen tälle vuodelle: käydä mahdollisimman monissa (itselleni) uusissa kahviloissa.

Onko oikeasti mitään upeampaa tavoitetta kuin tällainen, johon ei liity mitään ikävää, vastuullista tai pakolliselta tuntuvaa aspektia. On vain tuoreiden kahvipapujen tuoksua, täytettyjä leipiä ja hetkiä pehmein sohvin sisustetuissa paikoissa, niissä, joissa maailma on aina vähän todellisuutta parempi paikka.

Sellaisia paikkoja kahvilat nimittäin omasta mielestäni ovat. Ja koska blogini yksi ydinaihe on hyvinvointi, on kahvila-teema mielestäni ehdottomasti mainittava heti näin kirjoitteluni alkumetreillä. Sillä ainakin omalle henkiselle hyvinvoinnilleni on kahviloissa hengailulla ollut aina vahvasti positiivinen vaikutus.

Nuoruudessa kahvilat olivat kohtaamispaikkoja, jossa sai rauhassa juoruilla kavereiden kanssa, pelata lautapelejä ja kikatella loputtomasti. Helsingin keskustan Sokoksen Coffee House oli yksi nuoruuteni suosikkikahviloista ja kaveriporukallamme oli kahvilassa tuolloin ihan oma vakkaripöytäkin. Nuo hetket, sen tietyn pöydän ääressä, olivat ihan parhaita; täynnä tunteita, naurua, jaettuja kokemuksia ja kaakaolta tuoksuvaa kotoisuutta. Olinpa tuossa kahvilassa elämäni ensimmäisille (ja oudoimmilla!) sokkotreffeilläkin - but that’s another (horror) story.

Aikuisuuteen astellessani olivat kahvilat mukana elämänmenossani myös uusissa muodoissa; nyt kahvilat eivät olleet enää pelkästään rennon oleilun keitaita vaan niistä kuoriutui lisäksi myös paikkoja työtapaamisille ja treffeille. Tässä tullaankin siihen asiaan, jota niin paljon kahviloissa rakastan; miettikääpä sitä määrää elämää, jota kahvilat seiniensä sisään ovat vuosien varrella kätkeneet. Mitä kaikkea kahviloissa tapahtuukaan ja mitä kaikkea niiden penkit sekä sohvat ovat ajan kuluessa saaneet kokea; eroja, rakastumisia, riitoja, sovintoja, ystävien jälleennäkemisiä, lapsien melskaamista, rikki menneitä kuppeja ja korjattuja sydämiä, ilon täyttämiä onnistumisia ja katkeralta maistuvia kahvitteluja… Kahvilat ovat yhtä kuin elämä.

 
 

Lapseni syntyessä oli kahviloilla jälleen uusi rooli; nyt ne olivat paikka, jossa saatoin (kaiken äitiyden epävarmuuden keskellä) tuntea itseni omaksi itsekseni, tankata kofeiinia suoniini ja heilutella vauvaa kantorepussa jossain muualla kuin kovin tutuksi käyneiden oman kodin seinien sisällä. Kahvilat tuntuivat olevan ainoa paikka, johon meno pienen vauvan kanssa oli ainakin suhteellisen helppoa; ravintolat aiheuttivat usein liikaa paineita, kauppojen hälinä ahdisti ja museoitakaan en jaksanut kovin usein univelkaisten silmieni kanssa koluta läpi. Niinpä uuden vauvantäyteisen elämäni kulmakivi oli taas vanha tuttu; kahvilat pitivät minut järjissäni. Niiden turvassa sain istua jossain muualla kuin kotisohvalla, muistaa millaista elämä on lapsiuniversumin ulkopuolella, katsella ihmisiä ja syödä jonkun muun tekemää voileipää.

Nyt, lähestyessäni jälleen uutta kahvittelujen täyttämää vauvavuoden aikakautta, haluaisin löytää Helsingin ja Suomen ihanimmat kahvilat - ja raportoida niistä teille! Helsingin kahvilat pääsevät luonnollisesti testaukseen nopeammin sijaintinsa vuoksi, mutta avoimin sylin otan vastaan myös vinkkejä Suomen muiden paikkakuntien kahvilahelmistä - kesällä aiomme nimittäin suunnata pienelle Suomi-roadtripille perheen kanssa. Eli toisin sanoen Suomen eri kolkkia tullaan kiertelemään - ja niiden kahviloita koluamaan…

Kahvilavinkit otan iloisena (ja kofeiininhimoisena) vastaan joko tähän blogipostauksen alle kommenttiboksiin tai sitten vaikkapa Instagramiin, kommenttien tai DM-viestien muodossa.

Kiitos jo nyt!