Ilmastotekoja valituksen sijaan

2019-02-28 11.49.37 1.jpg

Löysin tänään mahtavan ilmastolaskurin Yle Uutisten nettisaitilta. Laskurissa ei sinänsä ole mitään mullistavaa ja täysin uutta, mutta se havainnoillistaa käytännönläheisten esimerkkien kautta sitä, miten pienistäkin valinnoista koostuu lopulta suuri kokonaisuus.

Olen nimittäin suoraan sanoen kurkkuani myöten täynnä esimerkiksi lehtien palstoilla ja somessa näkyviä valitusvirsiä siitä miten “millään meidän teoilla ei ole väliä” ja kun “Kiina sitä ja Intia tätä…”.

Argh.

Avauduinkin aiheesta myös jo Instan puolella - fiiliksiäni äitiyden ja ilmastomuutosuutisten välisestä suhteesta voit lukea täältä.

Tämä aihe saa nimittäin todella pulssini kiihtymään - kyseessä kun on aika uniikki ja korvaamaton asia; ilmasto, luonto, koko maapallo. Asioita, joiden varassa on muun muassa omien lapsieni tulevaisuus.

Se jos mikä potkii ainakin itseäni eteenpäin ja pakottaa miettimään valintojaan, niin niitä pieniä kuin suuriakin.

Omia ilmastotekojani ovat tänä vuonna seuraavat:

  • aion vähentää (jo aika vähäistä) juuston kulutustani puolella (juustot, turkkilainen jogurtti tietyissä ruoissa sekä satunnaiset kananmunat ovat ainoita ei-kasvispohjaisia ruokia joita vielä syön)

  • karsin lentomatkailua ja tutustun paremmin kotimaan reissuantimiin (tämä tosin helppoa myös siksi, että olen nykyään rahabudjetin suhteen tiukalla säästölinjalla)

  • kokkaan kotona pääosin vegaanista ruokaa koko perheelle (tämä tapa tosin ollut käytössä jo pidempään)

  • ostan vaatteet pääosin käytettyinä (sallin itselleni tietyt poikkeukset kuten jotkut lapsen ulkoiluvaatteet joita ei välttämättä löydä käytettyinä oikeassa koossa + jotka menevät käytössä pitkään & jotka voi myöhemmin itse laittaa kiertoon)

  • aion viedä lasta entistä useammin luontoon & innostaa häntä oppimaan asioita luonnon upeudesta (täältä löydät hyvän artikkelin lasten ilmastokasvatuksen tärkeydestä)

Mitä sinä aiot tehdä tänä vuonna ilmaston hyväksi? 💚