Superhelpot & ihanat sosekeitto-sämpylät

sosekeittosämpylät.jpg

Onko mitään parempaa kuin lämmin, uunista juuri tullut sämpylä voilla?

No ei juurikaan!

Siksi päätinkin piristää tätä harmaata perjantaipäivää leipomalla sämppäreitä, jääkaappiin jääneen sosekeiton jämiä hyödyntäen. Ja ah, leipomuksista tulikin sitten ihan lapsuuden makuisia, tosi pehmoisia leipäsiä. Nam!

Sämpylät leivottuani mietin, miksen leivo useammin? (Ja nimenomaan leipiä siis. Kakut, leivokset ja niihin liittyvät tarkat reseptimittailut eivät ole my cup of tea.)

2019-03-15 01.05.19 1.jpg

Leipominenhan on nimittäin aivan parasta rentoutumista; kädet taikinaan ja huolet vaivaamalla veks!

No, katsotaan kuinka usein päädyn jatkossa leipomaan, mutta joka tapauksessa haluan nyt jakaa tämän päivän ihanuuksien (superhelpon!) ohjeen teille, sen verran toimiva se oli:

Sosekeitto-sämpylät

5 dl sosekeittoa

n. 10 dl jauhoja (itse sekoitin 5 dl luomuvehnäjauhoja & 5 dl kaurajauhoja)

loraus oliiviöljyä

pussillinen kuivahiivaa

kunnon ripaus suolaa

  1. Lämmitä sosekeitto hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi.

  2. Sekoita keiton sekaan pariin jauhodesiin sekoitettu kuivahiiva.

  3. Alusta loput jauhot* vähitellen taikinan sekaan. Lisää samalla sekaan myös öljy + suola.

    Sekoita tarvittaessa taikinaan lopuksi sekaan vielä hieman vettä tai jauhoja sen mukaan, miltä taikinan koostumus vaikuttaa; taikinan tulisi olla löysähköä mutta irrota käsistä. (*jauhojen kokonaismäärä riippuu hieman keiton paksuudesta)

  4. Siirrä taikina nousemaan, peittäen leivontakulho liinalla. Kohota 30 minuuttia.

  5. Muotoile taikina sämpylöiksi ja anna kohota pellillä vielä 15 minuuttia.

  6. Paista sämppäreitä n. 12-15 minuuttia, 225 asteessa.

  7. Nauti!

Iloista, sämpyläntuoksuista perjantaita kaikille!