Ex-shoppailuhullu - nykyinen wannabe-minimalisti

 
minimalism5.jpg
 
minimalism.jpg

En ole tilannut enää ikuisuuksiin oikeastaan mitään nettikaupoista, mutta toisin oli nuoruudessani. Asos, Ellos ja muut vastaavat trendikkäitä uutuustuotteita pursuilevat netin kauppakeitaat olivat www-universumin suosikkikohteitani, enkä tuolloin tosiaankaan osannut miettiä eettistä kuluttamista tai harkitsevaisen asenteen käyttöönottoa shoppailuhetkieni varaksi.

Onneksi nykyään osaan hillitä itseni aiempaa paremmin ja lisäksi ilmastonmuutosuutiset ovat aiheuttaneet sen, että luonnonvarojen turha kulutus hirvittää enkä näin ollen tästäkään syystä osta enää oikeastaan mitään harkitsematta. Kaikkea kun ei tarvi omistaa ja ihania, kauniita asioita voi ihailla hyvin pelkästään jo kuvista sekä kauppojen hyllyiltä niitä ihaillen. Lisäksi: kun tarpeetonta tavaraa on ympärillä vähemmän, korostuu elämässä kaikki se, millä on oikeasti merkitystä.

Olen nykyelämässäni jo täysin tottunut uuteen minimalistiseen ostoasenteeseeni, joka on tuonut elämään tilaa - jo ihan kirjaimellisestikin - iloa ja helpotusta. On nimittäin aidosti vapauttavan tuntuista katsella tv:stä pursuavia mainoksia ja kauppojen neonväreissä kiljuvia mainoskylttejä tuntien iloa siitä, ettei enää koe pakonomaista tarvetta uusien tavaroiden hankinnalle. Elämässä kun on miljoona muuta asiaa, joita nykyään arvostan uutuustuotteita enemmän.

Ostan tätä nykyä vain oikeasti tarpeellisia juttuja tai asioita, joille tiedän olevan käyttöä elämässäni pitkään - ja jotka tuovat iloa, väriä ja kauneutta ympärilleni vuosiksi - parin kuukauden sijaan. Lisäksi ostamisen sijaan suosin useimmiten second hand-tuotteita sekä kaverin/sukulaisten kautta saatuja tavaroita.

En kuitenkaan aio enkä halua esittää minkäänlaista pyhimystä kuluttamisen saralla; olen ikuisesti ja aina esteetikko ja edelleen rakastan kauniita tavaroita, sisustuksia, kattauksia sekä asuja, ihan kuten ennenkin. Oma kotinikaan ei ikinä tule olemaan kliinisen pelkistetty ja täysin tavaroista riisuttu, sillä rakastan viherkasveja, rouheita puupintoja, boheemia kodikkuutta, erilaisten materiaalien yhdistelyä sekä värisävyillä pelailua.

Erona entiseen on se, että sokean uusien tavaroiden hankinnan sijaan fokus on nyt siinä, miltä oma elämä, koti ja tyyli tuntuvat.

Aiheeseen liittyen suosittelen muuten tsekkaamaan Minimalism-dokkarin Netflixistä. Tuo pätkä oli aikanaan itselleni juurikin sellainen kaivattu “breath of fresh air”-hetki; dokkari sisälsi ajatuksia, jotka saivat aidosti miettimään ja pysähtymään. Taisipa hommasta seurata myös aikamoinen silloisen kämpän kaappien läpikäynti sekä monta reissua Konttiin… Luulen, että katson itsekin tuon kyseisen leffan pian uudestaan, sillä tämä nupuillaan oleva kevät suorastaan huutaa pientä kämpän uudelleen järjestelyä sekä vaatekaapin läpikäyntiä.

Ihanaa ja KEVÄISTÄ tiistaita kaikille!

kuvat: mydomaine.com, stylebee.ca