Mitä vitamiineja syön raskauden aikana?

 
 
 
DSC02001.jpg

Yksi ikuinen tuskailun aihe monelle raskaana olevalle on vitamiinien syöminen.

Minkälaisia vitamiinivalmisteita raskaana oleva saa syödä? Entä mitä vitamiinia nyt olisi ainakin ihan pakko saada? Olisiko joitain ravintolisiä hyvä vältellä raskauden aikana?

Itselläni oli raskauden ensimmäinen kolmannes jatkuvasti enemmän tai vähemmän pahoinvoivaa aikakautta. Tämä aiheutti aikamoiset omantunnontuskat itselleni syömisteni suhteen; en nimittäin pahimpina viikkoina saanut kurkustani alas muuta kuin sipsejä ja välillä vähän leipää sekä joskus pieniä määriä lämmintä ruokaa. Sanoisinkin nyt kaikille vastaavien asioiden kanssa kamppaileville; muistakaa olla to-del-la armollisia itsellenne, ladies!

On toki tärkeää syödä mahdollisimman monipuolisesti raskauden aikana, mutta ainakin oma todellisuuteni oli ensimmäisen kolmanneksen aikana jotain hyvin erilaista kuin vihermehujen ja runsaiden salaattien täyttämät mielikuvani. Onneksi tuo vaihe oli kuitenkin suhteellisen nopeasti ohi ja pääsin sen jälkeen taas kiinni vähän normaalimpaan arkeen - ja syömiseen.

 
 
DSC01999.jpg

Yhdestä asiasta olen raskauden alusta asti - myös pahoinvointieni keskellä - pitänyt kiinni: siitä, että otan päivittäiset raskausajan vitamiinit.

Jaaa mitäs ne vitamiinit sitten ovat? No, itse nappailen päivittäin - aterian yhteydessä - kaksi kapselia Terranovan Prenatal Multivitamin Complex-valmistetta*. Terranova on jo ennen raskautta noussut suosikikseni vitamiinien saralla sillä brändin ravintolisät ovat 100 % lisä- ja täyteaineettomia ja ne ovat valmistettu luonnollisista, kasvipohjaisista ainesosista. Eli tiivistettynä: nämä vitskut ovat the real deal, ilman mitään keinotekoisia tai epäilyttävältä kuulostavia ainesosia.

Terranovan valmisteet ovat lisäksi vegaanisia ja niiden koostumus on kasvi-rohdospohjainen, tarkoittaen sitä että syömieni lisäravinteiden voima pohjautuu kasvien, marjojen ja rohdosten ravintopitoiseen voimaan. Nice!

Vaikka olen tämän raskauden aikana kokenut aikamoisiakin stressipiikkejä ja unohtanut välillä täysin liikunnan olemassaolon (univelat + se alkuraskaus syypäinä jälkimmäiseen kohtaan), on oloni yleisesti ottaen ollut (sitä alkutaipaletta lukuunottamatta) koko ajan hyvä. Vannonkin aika vahvasti monipuolisen ja kasvispohjaisen ruokavalioni sekä näiden laadukkaiden vitamiinieni nimeen - ilman näitä asioita oloni tuskin olisi pysynyt näin hyvänä raskausajan meininkien sekä perhe-elämän ja yrittäjyyden pyörteissä.

Viime raskauden aikana söin rautalisää (Terranovalta löytyy Easy Iron -niminen valmiste joka sopii raskauden aikana käytettäväksi), mutta tämä raskaus ei ole aiheuttanut tarpeita lisäraudalle. On kuitenkin hyvä muistaa tsekkauttaa omat rautatasot neuvolassa, mikäli tuntuu että olo on hutera tai oudon vetämätön - tuo fiilis ei tosiaan välttämättä johdu vain raskausoireista vaan voi olla yksinkertaisesti raskausajan aiheuttamaa raudanpuutetta.

Kaiken kaikkiaan on raskaus aivan järjettömän suuri mullistus kropalle (ja mielelle toki myös) - eli muistakaahan raskaana olevat kanssasiskoni pitää huolta itsestänne!

Itse siirryn tällä viikolla viimeiselle kolmannekselle omassa raskaustaipaleessani ja siihen liittyen bongasin netin uumenista ajankohtaan sopivan lauseen, joka toimikoon nyt postauksen lopetuslauseena:

“Hello third trimester!

Goodbye feet.”

*tuote saatu